Friday, April 1, 2011

April Datang Membawa Haluan Yang Salah ??

Asalamualaikum w.b.t buat semua pembaca . 

Berfikir sejenak . Tengok kalendar . Fuhhh , lama jugak tak post kat blog . Rindu pulak . Hehe , intro tersangatlah tak dapat diterima pakai bukan ? Hik3 , sorry yer peminat follower-follower ku sekalian . Eyza busy skit sejak akhir-akhir nih . =)

Seperti yang korang sedia maklum , kalau tengok Buletin TV3 mesti akan diselitkan sekali pasal banjir kat Perlis . Hoyehhh , kena lagi ! Syukur Alhamdullillah rumah Eyza tak dinaiki air kali nih . Hujan sejak 28.Mac.2011 memberi impak yang sangat hebat . Hoho !

Sekitar rumah begini lah tinggi airnya !

 Walaupun rumah tak kena banjir tapi kalau sekeliling penuh air apa cerita kan ? Hik3 , bagi Eyza sendiri memang dah bersiap-siaga sejak first2 day hujan lagi dah . Bukan apa , mengenangkan masa depan diri nak SPM nih tak nak la ada kenangan pahit kan ? Hihihi !

Hari nih dah boleh lah nak sidai baju semula . Tapi , hujan ada la jugak skit-skit puratanya . Teheee , part baju paling best sekali . Orang punya lah jimat baju sebab banjir tapi Eyza tetap macam biasa . Kah8 , mandi 3 kali sehari . Pastu pergi main air banjir lagi dengan naik motor . Miahaha kanak2 ribena betul .

Hari nih jugak air dah surut sikit . Cuti sudah 2 hari tapi hari nih punya cuti berganti . Hohoho ! Takpa3 , nanti kena lah pergi sekolah untuk cuti ganti pulak . SPM pulak dah nak menjengah muka . Aduhaiii tambah tolak darab bahagi cuti semua dah tak sampai lagi 5 bulan la nak SPM . -.-

Bulan April mula bersua . Hoyehhh , 1 April 2011 yaw ! Banyak peristiwa kalau bulan April nih dalam hidup Eyza . Heh , banyak ker ? Banyak la kowt . Tapi , memang banyak lah . Antara yang tragis dan bahagia . Kalau digabungkan kedua-duanya menjadi kenangan . =) 

April Fool dirayaikan pada setiap 1 April 

Actually Eyza tak pernah tahu pun pasal April Fool nih sebelum nih . Entah kenapa terbuka pulak hati nak bercerita mengenai April Fool . Kalau korang pun tak tahu macam Eyza jugak , bleh baca sini . Hehe , itu merupakan website yang Eyza sebutkan yang Eyza sibuk update tuh . :)

Diringkaskan cerita beginilah :

Tragedi ini bertepatan pada tanggal 1 April. Inilah yang kemudiannya diperingati oleh dunia Kristian apabila tibanya 1 April sebagai April Fool (The April’s Fool Day). Pada tanggal 1 April, orang-orang dibolehkan untuk menipu dan berbohong terhadap orang lain. Bagi umat Kristian, April Fool merupakan hari kemenangan atas pembunuhan ribuan umat Islam di Sepanyol oleh tentera salib melalui cara-cara penipuan. Oleh sebab itulah mereka merayakan April Fooldengan cara membolehkan penipuan dan pembohongan walaupun diselaputi dengan alasan sekadar sebagai hiburan atau gurauan semata-mata.
Then , apa yang korang faham ?

Dengan ini , sanggup ke kita nak meraikan pembunuhan saudara kita sendiri ?? Ohh , tidak sama sekali . Kita kena ingat siapa kita dulu . Dulu kita kuat dan berkuasa macam lagu nih . Hehe , lagu nih ustazah Eyza yang mainkan untuk kitorang :



Best sangat lagu nih . Ngee , Eyza selalu menyanyi lagu nih sekali dengan jiran sebelah meja Eyza kat sekolah sejak ustazah Eyza memperkenalkan kitorang lagu nih . Lagu nih memang memberi impak untuk Eyza supaya berjihad untuk SPM . Go Eyza Go !!

Apa-apa pun , diingatkan di sini yer . Seandainya kita bijak mengatur masa depan mungkin kita takkan mudah tersesat dengan 'ajaran2' seperti ini . Sebab itu pentingkan Sejarah ! *make sure korang baca tuh macam Usop dalam cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah*


Ingat-ingatlah yer seandainya korang dah prank orang hari nih , fikir-fikirlah balik . Untuk apa kita sambut April Fool nih ?? Huhuh , sekadar peringatan . Korang jangan pulak nak buat April Fool kat sini pulak tapi kalau nak bercerita pengalaman April Fool korang boleh jer ok ? =)

Hope bulan April nih tidak membawa haluan yang salah untuk kita semua sebaliknya memberi rahmat kepada kita semua . Hehe , terfikir pulak mengenai Trial SPM . Aiyokkk tak lama dah . Terasa bersalah di hati sebab tak baca buku sepanjang cuti nih . Ya ampunnnnnn !

Sampai sini saja repekan untuk pembaca tercinta ! ;)
1.April.2011 , 10.07 PM ~

p/s : Bila la boleh bank in duit kat bank nih ???


Nota Kaki :
Tiada yang lebih sempurna melainkan Dia yang Satu .
Ingatlah siapa kita wahai saudara dan saudariku ! 
Tulus Ikhlas , 
Hafizatul Asyrah bt. Zulkhairi @ Eyza



14 serangan:

Kero Asyraf said...

lagu nie macam besh jee
plus cerita tuh lagi lagi la besh

Hafizatul Asyrah said...

@Kero Asyraf

huhuhu memang best pun .. :)
thanks ! ;)

Omaq oTai said...

jgn memain dgn banjir..skali bah, adus..
amik pngajaran ye..study leklok, be da best dalam SPM nti na..~

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

memang xlayan april fool...
:)

Simpleblanklife said...

April? dulik apa aku. sama je ngan hari - hari lain. hahahaha... yang penting, ingat kita ni tetap hambaNYA...:D

guraw2....jgn marah! :)

Hafizatul Asyrah said...

@Omaq oTai

yes bos . Insya-Allah kalau nafsu main banjir dapat dikawal tak main air ler .. hahaha !

thanks ! ;)

Hafizatul Asyrah said...

@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫

bagus2 . jangan layan april fool nih ..
thanks ! ;)

Hafizatul Asyrah said...

@Simpleblanklife

wooo xpedulik terus .. jangan la gitu .. kna pedulik la jugak .. hope kita tetap iman menjadi umat-Nya ..
gurau2 juga .. :)

thanks ! ;)

syakey said...

slamat berAPRIL! :D

Hafizatul Asyrah said...

@syakey

=)
thanks ! ;)

Princess Pinky said...

^_^ bila april tiba. .cehmen :))
actlly, org yg smbt aprl fool tu yg wat buln april jdi xsci dahh. .
hari pbodohkn owg? err. .xminat. .haram kn. . :))

Hafizatul Asyrah said...

@Princess Pinky

huhu permulaan komen yang menarik di situ .. :) i like !
setuju dengan komen anda . =)

thanks ! ;)

nanibahaudin said...

tue la.. x suka april fool.. bodos jek..

Hafizatul Asyrah said...

@nanibahaudin

biasa la tuh .. kita hanya mampu menilai tapi belum tentu dapat melaksanakannya .. :)

thanks ! ;)

Post a Comment

Berikan sebarang cadangan dan pendapat anda di sini . Setiap komen anda sangat dihargai . =)