Thursday, December 23, 2010

Saya Budak Baru Belajar Apa itu Kereta

Asalamualaikum w.b.t buat semua pembaca .

Salam rindu untuk semua sebab Eyza tersangatlah busy buat masa ini . Maklumlah persiapan nak menjelang persekolahan . Tapi bukan itu yang nak dibicarakan buat sementara waktu ini . Hehe , ada yang lebih penting daripada itu mungkin ? :)

Jom kita teruskan dengan cerita yang 'panas' buat masa kini . 

Saya tidak sehebat mana ketika di dalam kereta . 



Maaf la yer sebab Eyza wajib kena gores2kan gambar Eyza tuh . Hehe ! Kenapa mesti buat begitu ?? Sebab.. Biarkan diri ini sahaja yang tahu . Saya hanya insan biasa yang tidak memiliki keistimewaan sebaliknya diselubungi keaiban . Cewahhh bermadah pujangga pulak Eyza di sini kan ?

Ok3 . Nak beritahu di sini , memang Eyza drive kereta buat kali keduanya . Anda mungkin memerlukan link ini untuk mengetahui bila kali pertama Eyza drive kereta . Heheh ! 22.12.2010 menjadi saksi , Eyza drive kereta Persona 1.6 Black Auto milik Abah . Fuhhh , gementar hanya Allah yang tahu .

Pegang stereng jenis Power Stereng ke apa entah yang Abah cakap memang menyusahkan agak sukar . Kalau tersentuh sikit akan effect tayar . Hoho ! Tersangatlah bahaya . Suspend jugak bila bawak kereta tuh . Tapi Alhamdullillah , tak dak apa yang berlaku walaupun ada jugak adegan2 nak accident tapi cuba dielakkan . 

Saya bawak kereta macam orang mabuk maybe . 

Yeahhh , sebelah tangan ? Action semata-mata sebab ada yang mengambil gambar . Huahua . Sebelah lagi tengah berjalan2 ingin mencari gear Parking . Hehe . Bagi Eyza bawak kereta jenis auto nih tak dak la sesusah mana sebab tak perlu nak adjust gear macam kereta manual . Just kena adjust break and minyak sahaja . =)

Ohh , tapi kesian buat mereka2 yang berada di jalan ketika Eyza bawak kereta . Masa mula-mula tuh melelong-lelong jer . Elok lama2 skit dah ok . Tapi kejap2 slow kejap2 laju . Hehe biasalah tuh kan ? Ragam budak baru belajar bawak kereta . 

Si tangan yang ligat memutar stereng . 

Yeahh . Kalau setakat macam nih jer , semua orang boleh buat kan ? Hehe . Tapi Eyza masih lagi di dalam mood gembira dapat belajar kereta . Miahaha ! Umpama kanak2 dapat belajar ABC di tadika punya mood buat masa kini . Lepas nih , kalau ada rezeki nak try jugak drive kereta Persona lagi satu . The Silver One ~ =)

Bagi Eyza sendiri , nih lah pengalaman yang tak dapat dilupaka sepanjang hidup Eyza . Yeahhh ! Menanti siapa lagi yang nak belajar kereta sama macam Eyza . Hehe orang tengah darah panas orang tua2 cakap semua benda nak try kan ? 

Pastikan perkara tersebut anda ambil perhatian ketika memandu ( Tambah2 kalau first time ) :

~ Baca Bismillah di awal pegang stereng
~ Jangan gementar + terlalu takut
~ Pakai seatbelt @ tali pinggang keledar *jgn jdi mcm Eyza xpkai seatbelt !
~ Drive slow-slow
~ Cari jalan lapang yang tak ramai orang
~ Ada 'mentor' di sebelah

Ngee . Bab seatbelt tuh memang Eyza mengaku Eyza tak pakai . Hehe , membahayakan betul lah Eyza nih kan ? Abah pulak , tak tegur langsung . Bila Eyza tengok balik gambar baru perasan yang tak pakai seatbelt . Huhu !

Maybe ada yang nak tahu , area mana Eyza drive nih kan ? Jalan yang agak special namanya . Jalan Teras UMNO , KEDAH sehingga ke Jalan Titi Chai , Perlis  menjadi pilihan hati Abah untuk membiarkan Eyza men'drift' kereta Personanya . Hehe ! Jalan tuh tak ramai orang lalu sangat , tuh yang boleh drive sesuka hati tuh . 

Jangan ditanya berapa had laju Eyza drive kereta yer ? Sebab ianya naik dan turun secara suka hati sahaja . Ngee , entahlah kadang2 stabil , kadang2 tak . Macam diri hebat di jalan la kowt nak bawak suka hati berapa had laju pun kan ? Apa lah Eyza nih !

Rasanya sampai sini jer kowt entry nih . Hehe , di awal2 pagi buta nih jugak baru sempat nak post entry. Sibuk dengan banyak sangat kerja yang tak settle . Plus2 , untuk yang sekolah . Entah ke mana perginya buku teks yang mintak dihantar semula ke SPBT SMKAPPs . Hiahia ! 

Jom tinggal komen dan kutukan anda di sini kalau di komen yang terdapat di entry ini yer . Hehe ! =) 
23.12.2010 , 2.29 AM ~

p/s : Ohh kredit tamat tempoh hari nih . Tadi petang pergi rumah Wani . Happy Birthday for my dear friends , Nur Syazwani Alies ! 

16 serangan:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

selamat hari lahir buat kwn tue gak....

namaku annonymous said...

salam. wah! cik eyza.. dah pandai bawak kereta..saya pun belum pandai lagi.. hahah..tengah belajar gak ni..hehe..senang tak? hehe...bgs..boleh bawak mak pi pasar..hehe

-amir izzat- budak ular-

aRuL aSh.. said...

selamat memandu~
=)

Hafizatul Asyrah said...

@ ♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ :

ya3 .. akn disampaikan yer ..
tq ! ;)

Hafizatul Asyrah said...

@ namaku annonymous :

wassalam .. xpndai sgt pun la ..
tuh pun biasa2 jer .. nk kta sng
xjugak la .. bleh la than .. :)
hehe insya-Allah , bleh jer bwk
mak pergi pasar .. jdi personal
driver terus lepas spm =)

Hafizatul Asyrah said...

@ aRuL aSh :

terima kasih
=)

Kasim Ahmad said...

hati-hati memandu tu yee.. heehe

Hafizatul Asyrah said...

@ Kasim Ahmad :

insya-Allah .. semstinya kna berhati-hati sebab ada 'mentor' di sebelah ..
hehe ! ;)

A.D.A.M. said...

Lama2 ok la tu kan. =D

Hafizatul Asyrah said...

@ A.D.A.M :

yerp .. lma2 slalu bwk ok la ..
=)

❤ Cik Ain ❤ said...

hati-hati di jalan raye ye dek... =)

Hafizatul Asyrah said...

@ ❤ Cik Ain ❤ :

insya-Allah . thanks !

;)

Missha said...

Happy birthday to your friend :)

hehe takpe. blaja bawak kereta slow². dah otai nnt leh rempit. kasi kalah kerete² besar :)

Hafizatul Asyrah said...

@Missha

hehe masih kanak2 lagi bwk kereta nih la .. nnti otai kita main drift la .. xmo la rempit .. ;)

Tengku Muhammad said...

pandu cermat jiwa selamat

Hafizatul Asyrah said...

@Tengku Muhammad

insya-Allah :)

Post a Comment

Berikan sebarang cadangan dan pendapat anda di sini . Setiap komen anda sangat dihargai . =)